Dôveruje nám viac ako 240.000 ľudí

Vedecky dokázané

Zľavy na objem až do 15%

Váš košík

Váš košík je prázdny

Pozrite si tieto kolekcie!

Postup diéty po bariatrickej operácii

Picture of Breakfast plate

Postup diéty po bariatrickej operácii

Mnoho pacientov počulo, že po bariatrickej operácii (a možno aj pred ňou) existuje postup diéty. Mnoho pacientov uvádza, že sú nervózni z tekutej diéty. Ale prečo existuje postup diéty? Prečo musíte dodržiavať rôzne diéty? Pozrime sa na stručný opis bežných postupov diét a prečo sa odporúčajú.

Toto je jediný čas, keď používame slovo "diéta", pretože diéta je krátkodobá zmena vášho stravovacieho vzoru. "Diéta", ktorá sa odporúča dlhodobo, zvyčajne uprednostňujeme nazývať zdravým stravovacím plánom namiesto používania slova diéta.

Príklady postupov diéty

Postup diéty umožňuje pacientom prechádzať rôznymi fázami, až nakoniec opäť jesť pevné jedlá. Dĺžka času v každej fáze sa môže líšiť podľa odporúčania každého chirurga alebo dietológa, ako aj podľa jednotlivého pacienta. Uistite sa, že presne dodržiavate odporúčania vášho programu.

Predoperačný

Niektorí chirurgovia majú svojich pacientov, aby pred operáciou dodržiavali špeciálnu diétu. Táto diéta môže zahŕňať buď plne tekutý jedálny plán alebo môže byť kombináciou jedla a vysokoproteínových náhrad jedla. Niektorí chirurgovia môžu odporučiť, aby pacienti dodržiavali nejaký druh nízkosacharidového stravovacieho plánu. Tieto typy diét sa robia, aby bola vaša operácia bezpečnejšia. U mnohých obéznych pacientov je pečeň zväčšená. Pečeň sa nachádza pred žalúdkom a aby sa operácia vykonala bezpečne, pečeň sa drží v tom, čo sa nazýva retraktor pri laparoskopických zákrokoch. Ak je pečeň príliš veľká, nemusí zostať v retraktore (čo drží pečeň mimo cesty) a zvyšuje riziko chirurgických komplikácií. Dodržiavaním nízkosacharidovej, nízkotučnej a nízkokalorickej diéty (tekutej alebo potravinovej) umožňuje pečeň zmenšiť sa, čo robí operáciu bezpečnejšou.

Pooperačné diéty

Väčšina pacientov začína na tekutej diéte (často čírej alebo plnej; niektorí používajú obe fázy čírych tekutín a potom prechádzajú na plné tekutiny) bezprostredne po operácii. Dĺžka času na tekutej diéte po operácii sa bude líšiť od programu k programu.

Číra tekutá diéta vám umožňuje mať dostatočný príjem tekutín, elektrolytov a dáva vášmu žalúdku a/alebo črevám (v závislosti od toho, akú operáciu ste podstúpili) čas na hojenie, čím sa znižuje riziko komplikácií po operácii. Na základe jedného prieskumu dietológov pracujúcich v bariatrickej oblasti, táto fáza trvala priemerne 1-2 dni.

Plná tekutá diéta

Plná tekutá diéta je mierne hustejšia (viac ako mlieko v konzistencii v porovnaní s vodou) a umožňuje viac kalórií a živín na podporu hojenia a zníženie rizika komplikácií. Na základe jedného prieskumu dietológov pracujúcich v bariatrickej oblasti, táto fáza trvala priemerne 10-14 dní.

Mixovaná

Väčšina dietológov opisuje mixovanú fázu ako konzumáciu potravín s konzistenciou jablkového pyré. Táto fáza zvyčajne trvá od 2 do 4 týždňov, ale môže sa líšiť od programu k programu, ako aj ostatné fázy. Typicky nie sú v tejto fáze žiadne pevné kúsky. Väčšina pacientov je v tejto fáze stále citlivá na korenisté alebo mliečne potraviny. Dodržiavaním mixovanej diéty môžete postupne zvyšovať toleranciu potravín v žalúdku a črevách. Na základe prieskumu bariatrických dietológov táto fáza trvala viac ako 10 dní.

Mäkké potraviny

Typicky, ak môžete potravinu rozmačkať vidličkou, je vhodné ju jesť. Táto fáza umožňuje pacientom konzumovať potraviny, ktoré ľahko prejdú žalúdkom do čriev. Na základe prieskumu bariatrických dietológov táto fáza trvala viac ako 14 dní.

Pevné potraviny

Korenisté potraviny, medzi inými, môžu byť stále ťažko znášané. Je dôležité začať pomaly a pridávať nové potraviny po jednej, aby ste zistili, čo presne môžete tolerovať.

Bezpečnosť

Jedným z hlavných dôvodov, prečo existujú rôzne diéty, sú dôvody bezpečnosti. Postupná diéta tiež umožňuje, aby sa línia zošívania vášho žalúdka (pri žalúdočnom obchvate a/alebo rukávovej gastrektómii) zahojila bez toho, aby bola natiahnutá potravinami, ktoré jete. Postupná diéta vám tiež umožňuje prispôsobiť sa konzumácii menšieho množstva potravín a naučiť sa, čo je trávené pohodlne a bezpečne. Dodržiavanie odporúčanej postupnej diéty pomáha vyhnúť sa vedľajším účinkom a komplikáciám. Niektoré z rizík spojených s nesprávnym dodržiavaním odporúčanej postupnej diéty zahŕňajú:

  • Dumping syndróm – ak ste mali gastrický bypass, môžete zažiť dumping syndróm, ak zjete potraviny s vysokým obsahom cukru (alebo dokonca jednoduchých sacharidov – napr. zemiaková kaša, biely chlieb, biele cestoviny, atď.) alebo tukov.
  • Dehydratácia – dehydratácia je jedným z najčastejších dôvodov, prečo sú pacienti po bariatrickej operácii znovu prijímaní do nemocnice. Niektoré programy odporúčajú, aby pacienti nepili počas jedla, čo sťažuje dosiahnutie odporúčaného príjmu tekutín. Taktiež je ťažké piť veľké množstvá tekutín ihneď po operácii, čím sa zvyšuje riziko dehydratácie. Začiatok tekutej diéty len zvyšuje šance na dosiahnutie vašich cieľov v príjme tekutín.
  • Reflux – dodržiavanie správnych diétnych fáz tiež pomôže minimalizovať kyslý reflux.
  • Nevoľnosť a zvracanie – príliš veľa jedla, príliš rýchle jedenie, nesprávne žuvanie jedla a konzumácia jedál predtým, ako sú odporúčané, môžu spôsobiť nevoľnosť a/alebo zvracanie po bariatrickej operácii.
  • Zápcha – nepravidelné stravovanie, nedostatočný príjem tekutín, nekonzumácia vlákninových potravín a nedostatok pohybu (alebo fyzickej aktivity) môžu zvýšiť riziko zápchy po operácii.
  • Sýtosť – sýtosť je pocit plnosti. Dodržiavanie odporúčaných diétnych fáz vám pomôže znovu naučiť sa pocit plnosti a pomôže vám vyhnúť sa prejedaniu.

Časť prechádzania rôznymi diétami vám pomôže naučiť sa nové znaky plnosti a ktoré potraviny môžete tolerovať. Ako postupujete vo vašich diétach, je dôležité skúšať len jednu potravinu naraz. Určité potraviny nemusia byť tolerované a to sa môže líšiť medzi jednotlivcami. Každú novú potravinu žujte do konzistencie jablkového pyré pred prehltnutím. Ak jedlo spôsobuje nepohodlie, môžete sa mu vyhnúť a potom ho skúsiť znova o pár týždňov. Väčšinou pacienti časom dokážu tolerovať väčšinu potravín.

Premýšľajte o tomto postupe diéty ako o kŕmení dieťaťa. Rovnako ako dieťa prechádza z tekutiny (materské mlieko alebo formula) na pyré (ako jablkové pyré) na mäkké (ako zemiaková kaša bez šupky) na bežné jedlo, prejdete aj vy. Keď deti začnú s pevnou stravou, pridávajú jednu potravinu naraz, čím znižujú riziko potravinových alergií. Samozrejme, v súčasnosti sa neobávame alergií u pacientov s bariatrickou operáciou, ale môžete vidieť podobnosti.

Vedenie denníka jedla vám môže pomôcť vidieť, ktoré potraviny dobre tolerujete a ktoré by mohli byť uložené na neskôr. Majte na pamäti; môžete lepšie pochopiť emocionálne spúšťače z denníka. Nepíšte len potraviny; zaznamenajte aj množstvá, ako ste sa cítili ten deň (šťastne, v strese, atď.) a ako dobre boli tolerované.

Energia a liečenie Dodržiavaním odporúčaného stravovacieho plánu budete prijímať dostatočné množstvo energie (kalórií) a živín, ktoré sú potrebné na podporu liečenia. Príjem dostatočného množstva bielkovín a kalórií tiež pomáha udržiavať svalovú hmotu, pretože často dochádza k jej strate počas extrémneho chudnutia. To je dôležité, pretože svalová hmota pomáha udržiavať váš metabolizmus v chode na vyššej úrovni (spaľuje viac kalórií za deň) aj v pokoji.

Pamätajte, že každý pacient a každá operácia je iná. Uistite sa, že dodržiavate pokyny svojho lekára a/alebo dietológa, aby ste znížili riziko chirurgických komplikácií. Dokonca aj fázy sa môžu líšiť od operácie k operácii alebo mať rôznu dĺžku. Pamätajte, že aj keď tieto fázy nie sú zábavné, majú svoj účel a nie sú navždy! Čoskoro budete jesť bežné jedlo a všetko toto bude stáť za to!

 



Predchádzajúci príspevok
Ďalší príspevok

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť schválené pred ich zverejnením