Dôveruje nám viac ako 240.000 ľudí

Vedecky dokázané

Zľavy na objem až do 15%

Váš košík

Váš košík je prázdny

Pozrite si tieto kolekcie!

Všetko o vláknach: Dobré zdroje vlákniny pre diétu s vysokým obsahom vlákniny

Obrázok potravín s vysokým obsahom vlákniny

Keďže vláknina hrá dôležitú úlohu v metabolizme, je dôležité pochopiť typy vlákniny, jej vlastnosti a kde získať dobré zdroje vlákniny pre stravu s vysokým obsahom vlákniny. Pomáha regulovať hladinu glukózy v krvi, môže pomôcť znížiť riziko srdcových chorôb, podporuje riadenie hmotnosti, môže potlačiť hlad a podporuje pravidelnosť čriev. Americká asociácia srdca odporúča denný príjem vlákniny 25-30 gramov denne. Stravovacie pokyny na roky 2015-2020 odporúčajú 14 gramov vlákniny na každých 1 000 kalórií. Existujú dva hlavné typy vlákniny: rozpustná a nerozpustná.

Typy vlákniny

  • Rozpustná vláknina zvyšuje prítomnosť vody v črevách a počas trávenia sa mení na gél, čím spomaľuje tráviaci proces, znižuje hladinu cholesterolu a zvyšuje absorpciu živín. Vyberte si tento zdroj vlákniny, ak máte riedku stolicu, striedate hnačku so zápchou alebo máte neúplnú produkciu stolice.
    • Bežné zdroje potravín: ovsené otruby, jačmeň, orechy, semená, fazuľa, jablká, pomaranče, grapefruity, zelenina.
    • Bežné doplnky vlákniny: Citrucel®, Benefiber®, Fiber Choice® a Metamucil®.
  • Nerozpustná vláknina pridáva objem do stolice a zvyšuje rýchlosť tvorby stolice. Vyberte si tento zdroj vlákniny, ak máte zápchu.
    • Bežné zdroje potravín: pšeničné otruby, ľanové semienka, zelenina, celozrnné výrobky, ovocie s jedlou šupkou.
    • Bežné doplnky vlákniny: Fibercon®

Existujú štyri charakteristiky vlákniny

  • Rozpustnosť: či sa vláknina rozpustí vo vode
  • Viskozita: či vláknina zahustí tekutinu, v ktorej je zmiešaná
  • Tvorba gélu: či vláknina udrží tekutinu, keď sa dostane do kontaktu s tekutinami
  • Fermentácia: či vláknina bude rozložená prirodzenými baktériami tela (mikrobiom) v črevách

Spôsoby, ako zvýšiť vlákninu vo vašej strave

  • Zahrňte zeleninu do jedál
  • Občerstvite sa ovocím alebo orechmi
  • Vyberte si celozrnné výrobky namiesto rafinovaných
  • Pridajte chia alebo ľanové semienka do koktailov
  • Vyberte si celé ovocie a zeleninu namiesto ovocných štiav
  • Pridajte obilniny do šalátov

Potraviny bohaté na vlákninu a množstvo vlákniny

Potravina Porcia Množstvo vlákniny
Otruby z ovsa, surové 30 ml 12 g
Otruby z pšenice, surové 30 ml 12 g
Otruby z kukurice, surové 30 ml 22 g
Otruby z ryže, surové 30 ml   6 g
Cereálie Fiber One Bran 1/2 šálky 14 g
Cereálie All-Bran 1/2 šálky 10 g
Tyčinky Fiber One Chewy 1 tyčinka   9 g
Lima fazuľa, varená 1 šálka 14 g
Široké fazule (fava), varené 1 šálka   9 g
Čierne fazule, varené 1 šálka 15 g
Cícer, varený 1 šálka 12 g
Šošovica, varená 1 šálka 16 g
Fazuľa červená, varená 1 šálka 16 g
Fazuľa biela, varená 1 šálka 19 g
Fazuľa biela, malá, varená 1 šálka 19 g
Fazuľa pinto, varená 1 šálka 15 g
Maliny, surové 1 šálka   8 g
Čučoriedky, surové 1 šálka   4 g
Jahody, surové 1 šálka   3 g
Černice, surové 1 šálka   8 g
Amarant, zrno 1/4 šálky   6 g
Jačmeň, perlový, varený 1 šálka   6 g
Popcorn, vzduchom popukaný 3 šálky   4 g
Ovsené vločky (staromódne), suché 1/2 šálky   4 g
Ražná múka, suchá 1/4 šálky   7 g
Quinoa, varená 1 šálka   5 g
Divoká ryža, varená 1 šálka   3 g
Pšeničná múka (celozrnná), suchá 1/4 šálky   4 g
Hnedá ryža, varená 1 šálka   4 g
Bulgur, varený 1 šálka   8 g
Chlieb (celozrnný), krájaný 1 plátok   2 g
Špagety (celozrnné), varené 1 šálka   6 g
Banán 1 stredný   3 g
Hruška 1 stredná   6 g
Orange 1 stredný   4 g
Jablko 1 stredné   4 g
Sušené slivky sušené 1/2 šálky   6 g
Hrozienka 60 ml   2 g
Broskyne, sušené 1/4 šálky   3 g
Figy, sušené 1/2 šálky   8 g
Kel, varený 1 šálka   3 g
Karfiol, varený 1 šálka   5 g
Brokolica, varená 1 šálka   5 g
Ružičkový kel, varený 1 šálka   6 g
Červená kapusta, varená 1 šálka   4 g
Cuketa, varená 1 šálka   3 g
Žaluďová tekvica, varená 1 šálka   9 g
Špagetová tekvica, varená 1 šálka   2 g
Mandle 30 ml   4 g
Pistácie 30 ml   3 g
Kešu 30 ml   1 g
Arašidy 30 ml   2 g
Vlašské orechy 30 ml   2 g
Para orechy 30 ml   2 g
Slnečnicové semienka 1/4 šálky   3 g
Tekvicové semienka 1/2 šálky   3 g
Sezamové semienka 1/4 šálky   4 g
Ľanové semienka 1/4 šálky   4 g

 

Referencie:

  • Diétne pokyny 2015-2020. Health.gov/our-work/food-nutrition/2015-2020-dietary-guidelines/guidelines/appendix-7/
  • NIH U.S. Národná knižnica medicíny. Medline Plus. Rozpustná a nerozpustná vláknina. Medlineplus.gov/ency/article/002136.htm
  • Palmer, Sharon. Zoznam potravín bohatých na vlákninu. Today's Dietitian. Volume 10 No. 7(28). Júl 2008.
Predchádzajúci príspevok
Ďalší príspevok

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť schválené pred ich zverejnením