
Mnohí pacienti hlásia potravinové intolerancie, najmä počas obdobia bezprostredne po operácii, keď je povolené prejsť na normálne stravovanie. Niektoré potraviny nemusia dobre sedieť a môžu spôsobiť nepríjemný pocit alebo dokonca nepohodlie na určitý čas. Čo by ste mali očakávať, ak ste predoperačný alebo skorý pooperačný pacient? Čo sa považuje za normálne potravinové intolerancie a existujú aj iné príčiny potravinových intolerancií?
Bežné potravinové intolerancie
Niekoľko potravín, ktoré sú často zle tolerované po bariatrickej operácii, môže zahŕňať, ale nie je obmedzené na, cestoviny, chleby, ryžu, hovädzie mäso, kuracie mäso, bravčové mäso, vajcia, vláknité zeleniny, ovocie s membránami, potraviny so semenami a kravské mlieko (alebo iné mliečne výrobky s laktózou). Avšak, s týmto na pamäti, každý pacient je iný v tom, čo môže a nemôže tolerovať. Tiež si pamätajte, že každý deň môže byť iný. Jeden deň môžete byť schopní tolerovať potravinu, ktorú o pár dní neskôr nemusíte byť schopní tolerovať. Ďalšia vec, ktorú treba mať na pamäti, je, že niektorí pacienti po bariatrickej operácii zažívajú zmeny chuti. Možno už jednoducho nebudete mať chuť na určité potraviny, ktoré ste mali radi pred operáciou.
Prečo nie sú niektoré potraviny tolerované?
Niektoré potravinové intolerancie sú dočasné a vznikajú preto, že váš nový „detský žalúdok“ ešte nie je pripravený zvládnuť túto konkrétnu potravinu. Je to podobné ako kŕmenie novorodenca. Možno budete chcieť začať s jednou novou potravinou naraz, jednotlivo, a sledovať, ako je tolerovaná, a potom postupovať ďalej. Tým, že skúšate len jednu novú potravinu naraz, pomáha to určiť, ktorá potravina nebola dobre tolerovaná. Pamätajte si, že na začiatku zjedzte len jeden alebo dva kúsky novej potraviny. Môže byť dobrým nápadom skúšať všetky nové potraviny doma, až kým nebudete lepšie vedieť, čo môžete alebo nemôžete tolerovať. Ak zažijete potravinovú intoleranciu, mnohí odborníci odporúčajú počkať niekoľko týždňov, než to skúsite znova.
Ďalším dôvodom, prečo potravina nemusí byť dobre tolerovaná, by mohlo byť príliš rýchle postúpenie v stravovacom štádiu. Niektorí pacienti môžu potrebovať dlhší čas, než je priemerne odporúčaná doba v stravovacom štádiu, predtým než postúpia do ďalšieho štádia. Toto je niečo, čo môžete prekonzultovať so svojím chirurgom a/alebo dietológom.
Z fyziologického hľadiska môžu potravinové intolerancie (vo všeobecnosti, nie nevyhnutne špecifické pre bariatrickú operáciu) vzniknúť z dôvodu nedostatku správnych enzýmov alebo chemikálií potrebných na trávenie konkrétnej potraviny. To môže spôsobiť príznaky od gastrointestinálnych príznakov, ako sú hnačka, nadúvanie a plynatosť, až po bolesti hlavy, zmeny nálady a určité kožné stavy. Príznaky môžu byť okamžité alebo môžu trvať nejaký čas.
Tipy na zníženie potravinových intolerancií.
Existuje niekoľko trikov z praxe, ktoré môžu pomôcť znížiť riziko zažitia potravinovej intolerancie. Prosím, porozprávajte sa so svojím chirurgom, dietológom a/alebo programom pred vyskúšaním ktoréhokoľvek z nich, aby ste sa uistili, že váš program je spokojný s vaším stravovacím plánom.
- Cestoviny a ryža – Niektorí pacienti sa dobre cítia pri mierne nedovarených alebo prevarených. Avšak, väčšina pacientov tieto potraviny netoleruje do 9-12 mesiacov po operácii.
- Čerstvý chlieb – Skúste ho opiecť, aby bol viac tolerovateľný. Avšak, väčšina pacientov netoleruje chlieb do približne 6-12 mesiacov po operácii.
- Hovädzie, kuracie, bravčové mäso – Uistite sa, že používate spôsob varenia, ktorý udržuje vlhkosť. Varíme len do bezpečnej teploty. Prevarenie jedlo vysuší a robí ho menej znesiteľným. Môžete tiež skúsiť použiť mäkký mäsiar alebo marinádu (pozor na obsah cukru a tuku), aby ste mäso urobili znesiteľnejším.
- Krevety – Mnohí pacienti povedali, že čím menšie krevety, tým lepšie ich znášajú. Možno je najlepšie sa týmto krásnym krevetám vyhnúť, kým sa nedostanete ďalej od operácie.
- Vajcia – Toto je zložité. Niektorí pacienti môžu znášať tvrdé varené vajcia, zatiaľ čo iní nie. Niektorí pacienti môžu znášať miešané vajcia, zatiaľ čo iní nie. Takže skúste meniť spôsob, ako varíte vajcia, aby ste zistili, či to robí rozdiel.
- Vláknité zeleniny – Použite mixér a sitko na oddelenie nestráviteľnej vlákniny. Niektorí pacienti môžu potrebovať počkať 6-12 mesiacov po operácii, kým môžu jesť určité potraviny, ako sú zeler, špargľa atď.
- Membrány ovocia – Odstráňte membrány pomarančov, grapefruitov a iných citrusových plodov, aby ste zvýšili znášanlivosť.
- Šupky ovocia a zeleniny – Odstráňte šupku ovocia, kým sa lepšie neznesie, ako sú jablká, slivky, broskyne, hrušky, uhorky, zemiaky atď.
- Šalát – Zelený šalát sa zdá byť pre niektorých pacientov tiež menej znesiteľný. Aj keď vieme, že tmavé, listové zeleniny sú výživnejšie, niektorí pacienti znášajú ľadový šalát lepšie na začiatku a potom môžu skúsiť zelenší šalát, keď sú trochu ďalej od operácie. Iní pacienti zdieľali, že čím čerstvejší je šalát, tým lepšie sa znáša.
- Potraviny so semenami – Ak je to možné, vyhnite sa jedeniu semien alebo počkajte s konzumáciou tejto potraviny, kým sa nedostanete ďalej od bariatrickej operácie (príklady zahŕňajú jahody).
- Kravské mlieko (alebo iné mliečne potraviny) – Skúste sójové mlieko, bezlaktózové mlieko, ryžové mlieko alebo mandľové mlieko (hľadajte ľahké alebo nízkokalorické možnosti) namiesto kravského mlieka.
- Veľkosť porcie – Často to nemusí byť samotná potravina, ktorá nie je znášaná, ale veľkosť porcie potraviny. Mnohokrát potraviny, ktoré sa zdajú byť „neznesiteľné“, sú vlastne potraviny, ktoré nás napĺňajú rýchlejšie, a preto je potrebné jesť ich menej. Ako vieme, je ťažké určiť presne, koľko z každej potraviny môžete znášať na začiatku, pretože to trvá čas a prax, aby ste zistili, čo ako jednotlivec môžete znášať. Napríklad, kuracie mäso je bežná potravina, ktorá nie je dobre znášaná. Aj keď môžete zjesť 6 kúskov jogurtu, pravdepodobne nemôžete zjesť 6 kúskov kuracieho mäsa. Kuracie mäso je pevnejší proteín a 1-2 kúsky môžu byť všetko, čo môžete znášať krátko po operácii. Aj jeden kúsok navyše sa považuje za prejedanie, čo môže spôsobiť vlastné nepohodlie. Pracujte na pretrénovaní svojej mysle na rozpoznávanie pocitu sýtosti, aby ste sa vyhli nepríjemnému pocitu „preplnenia“.
- Tempo jedenia – Je dôležité mať na pamäti rýchlosť, akou jete. Môžete znášať určité jedlo oveľa lepšie, ak ho jete pomalšie a uistíte sa, že ho správne žujete.
Aj keď tento zoznam nie je úplný a každý pacient je iný, dúfame, že vám to pomôže uľahčiť prechod na váš nový stravovací plán po operácii. Pamätajte, že každý program má iné odporúčania a každý pacient je iný. Niečo, čo funguje pre vás, nemusí fungovať pre vášho bariatrického kamaráta. Tešíme sa na OSLAVU s vami, keď prejdete na svoj normálny stravovací plán!