Dôveruje nám viac ako 240.000 ľudí

Vedecky dokázané

Zľavy na objem až do 15%

Váš košík

Váš košík je prázdny

Pozrite si tieto kolekcie!

Hummus z pečených červených paprík

VARÍME S CELEBRATE - Pečený hummus z červenej papriky (VIDEO)

Povýšte svoju desiatu s týmto bariatrickým hummusom z pečenej červenej papriky. Plný srdcu prospešných bielkovín a vlákniny z cíceru, tento krémový dip je chutná desiata, ktorá uspokojí chute a zároveň vás udrží na správnej ceste. Spojte ho s chrumkavými zeleninovými paličkami alebo svojimi obľúbenými celozrnnými krekrami pre pochúťku bez pocitu viny, ktorá je rovnako chutná ako výživná.

Bariatrický priateľský pečený hummus z červenej papriky v miske na drevenej doske | Bariatrické recepty od Celebrate Vitamins

   Porcie: 8-10    Čas prípravy: 10 minút


Ingrediencie

  • 50-450 ml konzerv cíceru, scedený
  • 1/4 šálky tekutiny z cíceru
  • 25-475 ml pohár pečených červených paprík, scedený 
  • 1/2 šálky tahini
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 1/4 šálky citrónovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 čajová lyžička rasce
  • 1/2 čajovej lyžičky soli

Pokyny

  1. Pridajte všetky ingrediencie do mixéra a mixujte na vysokej rýchlosti po dobu 30 sekúnd. Pre hladšiu konzistenciu pridajte viac tekutiny z cíceru alebo olivového oleja (podľa osobných preferencií).

Stiahnuť recept

 


Výživové fakty

Cícer

  • Niekedy nazývaný garbanzo fazuľa, cícer je univerzálna strukovina, ktorú môžete ľahko pridať do šalátov, zmixovať na hummus a dokonca zamaskovať v dezertoch!  
  • Cícer je dobrým zdrojom vlákniny a obsahuje vysoké množstvo minerálov ako železo, horčík a fosfor.
  • Cícer je potravina s nízkym glykemickým indexom, čo znamená, že pomáha potravinám pomaly sa tráviť a nespôsobuje dramatické zvýšenie hladiny cukru v krvi. 
  • Cícer je vynikajúcim zdrojom bielkovín, ktoré sú prospešné pre srdce. Obsahuje vysoké množstvo vlákniny, nenasýtených tukov a rastlinných sterolov. Všetky tieto živiny môžu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu. 

Zdroje:

  1. Jukanti AK, Gaur PM, Gowda CL, Chibbar RN. Nutričná kvalita a zdravotné výhody cíceru (Cicer arietinum L.): prehľad. Br J Nutr. 2012;108 Suppl 1:S11-S26. doi:10.1017/S0007114512000797
  2. The Nutrition Source. Cícer (Garbanzo fazuľa). Harvard T.H. Chan School of Public Health. N.d. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/chickpeas-garbanzo-beans/

Zázvor

  • Zázvor obsahuje zlúčeniny nazývané gingeroly a shogaoly, ktoré znižujú zápal a pôsobia ako antioxidanty.
  • Protizápalový účinok zázvoru sa považuje za pomoc pri znižovaní bolesti spojenej s osteoartritídou, migrénami a menštruáciou.
  • Zázvor sa ukázal ako účinný pri zmierňovaní nevoľnosti, najmä rannej nevoľnosti a nevoľnosti, ktorá sa vyskytuje po operácii.
  • Okrem pridania silných chutí do vašich obľúbených jedál, môžete nájsť zázvor v rôznych čajoch, džúsoch a cukríkoch.

Zdroje: 

  1. NatMed Pro. Zázvor. Aktualizované 11. októbra 2023. https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/databases/food,-herbs-supplements/professional.aspx?productid=961#effectiveness
  2. Národné centrum pre komplementárnu a integratívnu medicínu. Zázvor. Aktualizované december 2020. https://www.nccih.nih.gov/health/ginger
  3. White, Brett. Zázvor: Prehľad. Am Fam Physician. 2007;75(11):1689-1691. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2007/0601/p1689.html 

Rasca

  • Rasca nie je len široko používané korenie, ale bola využívaná v tradičnej medicíne po stáročia. 
  • Rasca obsahuje zlúčeniny, ktoré preukázali zníženie hladiny cukru v krvi.
  • Rasca preukázala schopnosť bojovať proti baktériám a hubám, ktoré môžu spôsobovať infekcie a choroby prenášané potravinami.

Zdroje: 

  1. NatMed Pro. Rasca. Aktualizované 16. novembra 2023. https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/databases/food,-herbs-supplements/professional.aspx?productid=635
  2. Liu Q, Meng X, Li Y, Zhao CN, Tang GY, Li HB. Antibakteriálne a antimykotické aktivity korenín. Int J Mol Sci. 2017;18(6):1283. Publikované 16. júna 2017. doi:10.3390/ijms18061283
  3. Johri RK. Cuminum cyminum a Carum carvi: Aktualizácia. Pharmacogn Rev. 2011;5(9):63-72. doi:10.4103/0973-7847.79101

Kari korenie

  • Kari korenie je kombinácia bylín a korenín, ktoré sa používajú v tradičných thajských jedlách. Existujú tri bežné typy kari: žlté, červené a zelené. Každý z nich má jedinečné chuťové profily a zdravotné výhody. 
  • Žltá
    • Hlavnou zložkou žltého kari je kurkuma. Kurkuma vytvára žiarivú žltú farbu kari. Obsahuje tiež kurkumín, ktorý sa v rôznych tradičných liekoch používa pre svoje antioxidačné, protizápalové a detoxikačné účinky.
    • Uistite sa, že do jedál s kurkumou pridávate čierne korenie, pretože môže pomôcť vášmu telu absorbovať zdravý kurkumín.
    • Kurkuma nie je jedinou superhviezdou medzi koreninami v kari. Kari často obsahuje aj ďalšie koreniny ako koriander, bobkové listy a zázvor. Okrem vlastných zdravotných výhod sa tieto tri koreniny ukázali ako pomoc pri trávení a znižovaní tráviacich ťažkostí.
  • Zelená a červená
    • Kokosové mlieko, čili papričky a ďalšie koreniny sa kombinujú na prípravu červeného a zeleného kari. Pravdepodobne ste uhádli, že červené kari sa pripravuje s červenými papričkami, zatiaľ čo zelené kari so zelenými papričkami.
    • Čili papričky obsahujú zlúčeninu nazývanú kapsaicín, ktorá môže podporovať chudnutie zvýšením metabolickej rýchlosti a potlačením chuti do jedla.

Zdroje: 

  1. NatMed Pro. Capsicum. Aktualizované 23. júna 2023. https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/databases/food,-herbs-supplements/professional.aspx?productid=945#background
  2. Národný inštitút zdravotníckych doplnkov. Doplnky stravy na chudnutie: Informačný list pre zdravotníckych profesionálov. Aktualizované 18. mája 2022. https://ods.od.nih.gov/factsheets/WeightLoss-HealthProfessional/#disc
  3. Benenden Health. 7 prekvapivých zdravotných výhod kari korenia. Nedatované. https://www.benenden.co.uk/be-healthy/nutrition/spice-of-life-7-surprising-health-benefits-of-curry-powder/



Predchádzajúci príspevok
Ďalší príspevok

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť schválené pred ich zverejnením