VARENIE S CELEBRATE - Krémová polievka z tekvicového pyré (VIDEO
) Sezóna svetrov si vyžaduje upokojujúcu misku polievky, ktorá zahreje dušu. Táto krémová polievka z tekvicového pyré je nielen výdatnou voľbou na jeseň, ale aj zdravým jedlom vhodným pre bariatrických pacientov. Je plná vitamínu A a antioxidantov a predstavuje výživnú pochúťku pre vaše chuťové poháriky aj pre vašu pohodu. A čo je ešte lepšie, toto zamatové potešenie môžete mať na stole už za 30 minút, čo z neho robí ideálny recept na rušné dni, keď zatúžite po chuti sezóny.

| Podáva sa: 6 | Čas prípravy: 10 minút | Čas prípravy: 20 minút | Celkový čas: 30 minút |
Zloženie
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 žltá cibuľa (nakrájaná)
- 1 jablko (olúpané, zbavené jadierok, nakrájané)
- 4 strúčiky cesnaku (mleté)
- 1 bobkový list
- 850 ml čistého tekvicového pyré
- 1 čajová lyžička strúhaného čerstvého zázvoru
- 1 čajová lyžička kosherovej soli
- 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
- 1/2 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/2 čajovej lyžičky papriky
- 1/8 čajovej lyžičky tekvicového korenia
- 1/8 čajovej lyžičky mletého klinčeka
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 2 polievkové lyžice čistého javorového sirupu
- 1/2 šálky kokosového mlieka
- Príloha: opražené pepity, opražené tekvicové semienka, opražené píniové oriešky, kvapka kokosového mlieka, strúhaný kokos, mleté korenie
Návod na použitie
- Do veľkého hrnca pridajte olivový olej a zohrejte ho na strednej teplote. Pridajte cibuľu a jablko a varte asi 5 minút alebo kým nezmäknú. Pridajte cesnak a bobkový list a varte ďalšiu minútu.
- Pridajte tekvicové pyré, zázvor, soľ, škoricu, muškátový oriešok, papriku, tekvicové korenie, klinčeky a zeleninový vývar. Dôkladne premiešajte a varte na miernom ohni 10 minút. Vyberte bobkový list.
- Prísady v hrnci rozmixujte mixérom do hladka. Vmiešajte kokosové mlieko a javorový sirup.
- Polievku podávajte v jednotlivých miskách a ozdobte ju podľa vlastného výberu opraženými pepitami, opraženými tekvicovými semienkami, opraženými píniovými orieškami, kvapkou kokosového mlieka, strúhaným kokosom a/alebo mletým korením.
Vedeli ste, že?
Fakty o tekvici
Oranžovú farbu získavajú tekvice z betakaroténu, antioxidantu a prekurzora vitamínu A (ktorý sa nachádza v našich vitamínoch v Celebrate
)- Antioxidanty pomáhajú chrániť naše telo pred poškodením voľnými radikálmi, pomáhajú posilňovať náš imunitný systém a môžu znižovať riziko vzniku srdcových ochorení a rakovina.
- Betakarotén je prekurzor vitamínu A, čo znamená, že sa v tele mení na vitamín A. Vitamín A je potrebný pre normálny zrak, expresiu génov, reprodukciu a funkciu imunitného systému. Je tiež nevyhnutný pre normálny rast, vývoj a udržiavanie tkanív.
Fakty o zázvore
Zázvor je korenistý, aromatický koreň, ktorý sa bežne používa na dochucovanie jedál a široko sa využíva v tradičnej medicíne.
- Štúdie ukazujú, že každodenná konzumácia zázvoru môže mať mnoho zdravotných výhod, napríklad pomáha zmierniť nevoľnosť, pomáha zmierniť bolesť svalov po cvičení, zmierňuje niektoré druhy bolesti a pomáha ľuďom s cukrovkou účinnejšie regulovať hladinu glukózy v krvi.